Sonraki

20.09.1998   

Yılmaz: Çeteler rejim meselesi
"Bunlar ortadan kaldırılmadan diğer sorunlar çözülemez"

kapak2xr.jpgMaskeli siyasetçiler
Çetelerle ilgili dün uzun bir basın toplantısı yapan Başbakan Yılmaz "Organize suç örgütleri siyasi destek sayesinde kurumlaştı. Maskeli siyasetçiler devletin itibarını zedeliyor. Çetelerle mücadele rejim mücadelesidir" dedi.

Savcılar tehdit altında
Yılmaz, çete sanıklarının bir kapıdan girip ötekinden çıkmaması için tüm delilleri adalete sunacak ayrı bir çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti: "Savcılar tehdit ve baskı altında çalışıyor. Bu grup onlara yardım edecek."

Pişmanlık yasası çıkmalı
Azerbaycan darbesiyle ilgili soruşturmanın sona geldiğini açıklayan Yılmaz, çetelere karşı Meclis'teki tasarılara destek istedi, pişmanlık yasasının biran önce çıkması gerektiğini söyledi, "Polis yeniden yapılandırılmalı" dedi.

Yılmaz: Yeşil hedefte

Başbakan Mesut Yılmaz, "Türkiye çetelerden temizleniyor" sloganıyla düzenlediği basın toplantısında Yeşil'in ölmediğini açıkladı

ANKARA - MİLLİYET

hab00.jpg        BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, Alaaddin Çakıcı, Kürşat Yılmaz ve Hüseyin Baybaşin'in MİT ve ve Emniyet'ten dörder kişinin katıldığı sekiz kişilik özel bir çalışma grubunun "çok gizli" çalışması sonucu yakalandığını bildirdi. "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın ölmediğini açıklayan Yılmaz, Yeşil'in hedefte olduğunu açıkladı.
       Yılmaz, hükümetin çetelere karşı yürüttüğü operasyonlarda, suç örgütleriyle ilişkileri belirlenen MİT'ten yedi veya sekiz, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ise 31 kişi hakkında idari soruşturma açıldığını kaydetti.
       Başbakan, "Organize Suç Örgütleriyle Mücadele" adı altında ve "Türkiye çetelerden temizleniyor" sloganıyla düzenlediği basın toplantısında, hükümetin çetelerle mücadelesini ve elde edilen başarıları anlattı.
       Toplantının ardından soruları yanıtlayan Yılmaz, Çakıcı ile MİT görevlileri Mehmet Eymür ve Yavuz Ataç'ın ilişkisinin belirlenmesinin ardından idari soruşturma başlatıldığını kaydederek "MİT'teki soruşturma neticesinde, yedi veya sekiz kişi hakkında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde ise 31 kişi hakkında idari tedbir işlemi yapıldı" dedi.
       MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun da Teftiş Kurulu'nun bu kişiler hakkında soruşturma yürüttüğünü, görevlilerden bazılarının emekliliğinin istendiğini kaydetti.
       Yılmaz, çetelerle işadamları ve politikacıların ilişkisi konusundaki soruya şu yanıtı verdi:
       "Yasal boşluklara rağmen mevcut imkanlarımızla mücadeleyi yürütüyoruz. Bu mücadele kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde idari yapılanmaya gidildi. Emniyet ve MİT ilişkisindeki kopukluk giderildi. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden dörder kişinin oluşturduğu sekiz kişilik özel bir çalışma gurubu kuruldu. Bu grubun hedefi, organize suç örgütlerinin elebaşlarını yakalamaktı. Bütün bu başarılı operasyonlar, bu ortak grubun başarısıdır. Bu çalışma, MİT Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürü hariç, kendi kurumlarındaki meslekdaşlarının bile haberi olmadan büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilmiştir."
       Çetelerle bazı işadamları ve politikacıların ilişkilerini aydınlatmak üzere ayrı bir çalışma grubu oluşturulduğunu bildiren Yılmaz, yargının karar almasına yardımcı olacak dört dörtlük bir rapor hazırlanacağını söyledi.

Yeşil ölmedi

       Yılmaz, Yeşil'le ilgili bir soruya verdiği yanıtta da, Yeşil'in ölmediğini açıklayarak şöyle devam etti:
       "Bu kişi devlet açısından hedef durumundadır. MİT ve Emniyet'in oluşturduğu sekiz kişilik ekibin hedefidir. Maalesef halen ele geçirilememiştir. Bir hafta önce bu kişinin kardeşi birimlerimize ihbarda bulunmuştur, Yeşil'in Romanya'da öldürüldüğüne ilişkin olarak. Ancak Romanya makamlarıyla temaslarda bu ihbarın doğru olmadığını görülmüştür. MİT'e ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne Yeşil'in yakalanması için görev verdim."

Süreç işliyor

       Yılmaz, Çakıcı'ya sahte pasaport ve destek verdikleri öne sürülen Eymür ve Ataç'la ilgili olarak MİT'in kendi içinde yaptığı soruşturma dosyasının masasında iki ay beklediği iddiasının hatırlatılması üzerine "Şahıslarla ilgili polemiğe girmek istemiyorum. Ama bir kişi ister devlette olsun ister, özel kişi olsun izlenmesinde yarar varsa onunla ilgili tasarruflarımızı geciktiriyoruz" dedi.
       Yılmaz, Çakıcı ile telefonla görüştüğü belirtilen iki bakanın adının sorulması üzerine "Henüz netliğe kavuşmamış şeyleri açıklayamam. Elde edilen bilgiler tasarrufta bulunmamı gerektiriyorsa, hiç tereddüt etmeden tasarrufta bulunurum" yanıtını verdi.
       Yılmaz, Çakıcı'nın iadesi konusunda Fransız makamlarının istediği bilgileri özel bir kuryeyle Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Fransa Dışişleri Bakanlığı'na ulaştırdığını belirterek "Süreç işliyor" dedi. Yılmaz bütün siyasi partilerden çetelerle mücadele için hazırladıkları yasa tasarılarına destek vermelerini istedi.

Uyuşturucu savaşı

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, uyuşturucu madde kaçakçılığı konusunda sistemli ve etkili bir mücadele yürüttüklerini belirterek Türk polisinin operasyonlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
       "Geçtiğimiz bir yılda, 2 bin 595 olayda, 5 bin 909 sanık güvenlik güçlerimizce yakalanmış, 13 ton 634 kilo uyuşturucu madde ele geçirilmiştir. Sadece geçen yıl ele geçirilen uyuşturucu miktarı, dünyada yakalanan eroinin yüzde 38'ine, Avrupa'da yakalananın yüzde 54'üne tekabül etmektedir. Organize suç gruplarıyla ilişkisi tespit edilen kamu görevlileri hakkında idari ve yasal işlemler süratle yapılmaktadır. Güvenlik ve istihbarat kurumlarımızı etkin çalıştırarak, çete mensuplarının yakalarına yapıştık. Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Romanya ve Bulgaristan yönetimleriyle işbirliği yaparak uluslararası operasyonlar gerçekleştirdik.
       Bu operasyonlarda, organize suç oluşumları içinde yer aldığı bilinen pekçok tanınmış şahıs yakalanmıştır. Organize suç gruplarıyla etkin ve sürekli bir mücadele yürütebilmek için, uluslararası işbirliğine büyük önem veriyoruz. 43 ülkeyle imzaladığımız güvenlik işbirliği anlaşmalarının uygulanabilirliğini sağlıyoruz."