Header $articleheadline_he$ "ArticleHeadline" Detay Sayfa Header

 

 

     

 

 

 
2021-08-24

Detay Sayfa

Tüm Dosyaların Listesi

News Database Template Page Example

Yeni Bir Haber Var ???
19/11/2002 - 04:49 - Ata SahBu Yorumu Yazdır 
Sayin Atin Yetkilileri,

sizlere yeni bir konuda haber vermek istedim, ama E-Mail adresinizi bulamadigim icin haberimi buraya ekliyorum. Lütfen geregini yapin.

Sevgili Arkadaþlar;

Tarih 1 Ocak 1995, 54. Hükümet zamaný idi. Yasal bir deðiþiklikle tamamý TL ile taþýyan yerli gemilerimiz devre dýþý býrakýldý. Ayný anda TÃœPRAÞ ve DÝTAÞ gibi hükümet güdümlü þirketler akaryakýt taþýma iþlerini uzun süreli navlun sözleþmeleri ile Yunan ve Cezair þirketlerine ve dolarla anlaþarak verdiler. Uzun süreli navlun sözleþmelerini kaçýran gemilerimiz iþsiz kaldý. Ulusal þirketlerin taþýma oraný % 30 lara düþtü. 500 bin DWT kapasiteli tersanalerimiz 50 bin DWT a indiler. 35 bin tersane iþçisi iþsiz ve inþaa halindeki gemilerimiz tezgahlarda kaldýlar. Sonuçta Yunan deniz ticareti 10 milyonluk Yunanistan GSMH'sýna 125 milyar dolar katarken bizim deniz taþýmacýlýðýmýzýn 70 milyonluk Türkiye'ye katkýsý 7.5 milyar dolara indi ama önümüzdeki on yýlda, sadece birkaç milyon dolar yatýrýmdan (tamamý geri alýnacak uzun süreli kredi olanaðý saðlanmayarak) kaçýldýðý için yabancý bayrak gemilere yýlda 10 milyar dolar üste ödeyeceðiz ve ne acýdýr ki olay, kamu oyuna yansýmadý.

Tarih 12 Mayýs 2000, 57. Hükümet zamaný idi. Birinci partisinin 13 adet olduðunu bildiðimiz Küba'ya inþa edilecek sivil gemiler için devlet antlaþmasý yapýldý. 13 adet gemi için 15 bin tersane iþçisi geri dönecek, yeniden iþ edinecekti. Küba bu iþ için gereken edimini bir AB bankasýndan saðladý. Bloke etti ve bizim Exim Bank yetkilileri olayda 'politik risk' bulduklarý gerekçesiyle (tersanelerimizin hazýrlanmalarý için gereken, yani tamamý Türkiye'de kalacak 70 bin dolarý Küba'ya borç vermeyerek) Türkiye'ye düþen edimi yerine getirmediler. Ulusun yaklaþýk bir milyar dolarý kapýda bekletildi. Þimdilerde bir baþbakan yardýmcýsýnýn tekrar Küba'ya gideceði konuþuluyor. Politik risk, acaba 'politik rant' bekleyiþi mi idi? Daha önemlisi 'politik risk' ne demekti? Küba edimini yerine getirdiðine göre, ondan beklenir bir risk söz konusu olamazdý. Geriye ne kalýyordu, biliyor musunuz? Sadece ve sadece 'birilerinin' bu yatýrýmý yapmamýzý istemedikleri. Kimlerdi bunlar? Veya kimdi? Dost mu bellemiþtik düþman mý çýkmýþlardý?

Biz bu konularýn üstünde yazarak, ekranda söyleyerek ve haberleþerek ne kadar durursak duralým, yetkililerden tek bir yanýt geldi: Suskunluk..

Bir olayý da günümüzde yaþýyoruz. Nedir bu?

Hepsinde deðil ise de bazý gazetelerde okuduðunuzu umut ediyorum. Olay medyamýzda anlýk bir haber olarak geçti, unutuldu ve ardýndan yine telovole türü saptýrmalara daldýrýldýk.

Arkadaþlar; Geçtiðimiz günlerde bir ihale oldu. Ramazan Mirzaoðlu Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakaný'dýr. Kýyý Emniyeti ve Fenerler Genel Müdürlüðü kendisine baðlýdýr.Bu genel müdürlük,ilk partisi 10 (tamamýnýn 60 adet) olduðu ifade edilen yangýn söndürmeye, gemi çekmeye, kurtarmaya yönelik botlarý ihaleye çýkardý. Dört ulusal firma; Yonca Teknik Tersanesi, Ãœnitek-Astmarin, Bora Düzgit Tersanesi, Çelik Tersane bu ihaleye katýldýlar.Ýhale iki önemli aþamadan geçti.

Ama bakýn neler oldu? Neler öðrendik?

Ýlk ihalede tüm zarflar açýlýyor. Bütün fiyatlar anlaþýlýyor.Yerli firmalar, ortalama 1.3 milyon dolar tekne baþý fiyat ve % 55 lere varan "tüm istenen kriterlere uygun yerlilik oraný" verdikleri halde tekneler 2.5 milyon dolar tekne baþý fiyat veren Norveç firmasýna ihale ediliyor. Bunun üstüne þikayetler oluyor ve Bakan Mirzaoðlu araya girerek bu ihaleyi iptal ediyor..

Ýkinci ihale ayný firmalar arasýnda geçiyor. Ulusal þirketlerimiz ayný fiyatlarla giriyorlar. Genel müdürlük "istenen teknoloji Türkiye'de yok"gerekçesiyle yine Norveç firmasýna veriyor ama olayda ilginç bir geliþme daha vardýr: Norveç firmasý tekne baþý fiyatýný 2.5 milyon dolardan 1.5 milyon dolara inmiþtir fakat Türk firmalarýn zarflarý kapalý iade edilmek gerekirken açýk iade ediliyor..Bunun üzerine bu firmalar bir basýn toplantýsýyla "istenen teknolojinin Türkiye'de fazlasýyla olduðunu" anlatýyorlar.

Bu beyanlar, bazý gazetelerde yer alýrken, önemli bir trajý olan bir gazetemizde yer almýyor. Gelen bir bilgide bu gazetenin neredeyse bitmiþ baskýsý durdurularak haberin bir genel yayýn yönetmeni tarafýndan çýkartýldýðý ve yapýlan araþtýrmasýnda bu kiþinin Genel Müdür ile akrabalýk iliþkisi olduðu öðreniliyor.

Sevgili Arkadaþlar; Sektörümüzün ilgilileri Marine Aktüel'den bilirler.. Yonca Teknik Tersanesi'nin Onuk-MRTP- Kaan serisi tekneleri yaratarak dünya standartlarýný menzil, manevra ve görev yüküne raðmen sürat gibi ana konularda nasýl katladýðý tam dört sayý anlatýlmýþtý..Bu baþarýnýn özü þuydu:"Uluslararasý piyasada bilgi, bu bilgilere sahip firmalarýn arasýndaki rakabetlerden dolayý edinilmesi çok da zor olmayan bilgilerdir. Benzer birikim Türkiye'li uzman firmalarýmýzda da fazlasýyla vardýr ve ne istendiðinin açýkça gösterildiði halderde yapamýyacaðýmýz yoktur."Olayýmýzda ise istenenler çok daha zorlarýný çözebilmiþ bu dört firmamýz için de "çocuk oyuncaðý kadar"kolaydý. Ama olay sadece bu dört firmamýzý mý ilgilendiriyor?

Hayýr.Neden?Çünkü arkadaþlar, Norveç'e ödenecek para, börokrata veya politikacýya aileden mirasý, babasýnýn harçlýðý falan deðil, bizim paramýzdýr. Ve bu olayda 10 bot için 15 milyon dolardýr. Ancak olay burada bitmeyecek ve 60 tekne olduðu bilgisini edindiðimiz program için firmaya (önümüzdeki yýllara daðýlmýþ olarak) 90 milyon dolar daha ödenecektir. Ýþ sadece ödenecek bu paralardan mý ibarettir? Yine hayýr. Neden? Çünkü olayýn Türkiye'nin genel ekonomisini ilgilendiren boyutu önemlidir.Çünkü bu para Türkiye'deki firmalara ödeneydi ve bu üretimleri onlar yapsaydýlar, 10 tekne için ödenecek 15 milyon dolar yurdun genel ekonomisine 150 milyon dolar, 60 tekne için ödenecek 90 milyon dolar da 900 milyon dolar olarak yansýr, baþka deðiþle, bu miktarlarda katma deðer oluþur, daha baþka deðiþle GSMH'ya katýlýr ve öbür terimle de ayný sayýlarda satýn alma gücü yaratýrdý.. Ayný sayý ve kriterleri ulusal taþýmacýlýðýmýzdaki 1995 olayýna ve 2000'de Küba gemilerine uyguladýðýnýzda nasýl ve"sanki kasten" fakirleþtirilmeye çalýþýldýðýmýzý dehþet içinde göreceksiniz. Çünkü bildiðiniz gibi denizcilik ve spor sektörlerinde ulusal üretime katýlan her ilave iþçi tüm diðer sektörlerde 10 ilave iþçinin üretime katýlmasýna neden olur. Bunun öbür anlamý, denizcilik ve spor sektörlerinde ulusal ekonomiye yapýlan her birim yatýrýmýn on katý büyüme yarattýðýdýr. Çünkü bu sektörler emek yoðundur. Çünkü emek yoðun istihdamlar teknoloji yoðunlara "geniþ pazar" oluþturur ve istihdam ayný zamanda satýn alma gücü demektir. Yerli pazarda güçlenmek ise uluslararasý piyasalara çýkabilmenin baþýdýr. Dýþa satýma kolay alan bulabilmek sonucunu verir. Bütün bunlar da "enflasyon, pahalýlýk ve durgunluk" demek olan "stagflasyondan"kurtulmaya katký ve "gösterilecek sivil dayanýþmamýz" ise sadece bu dört firmamýz için deðil, armatörlerimiz için veya tersane iþçilerimiz, kaptanlarýmýz veya tayfalarýmýz için de deðil, en az onlar gibi bizlerin ve tüm boyutlarýyla büyük sermaye çevrelerinin olduðu kadar, küçük ve orta sermaye (KOBÝ) çevrelerinin, kýsaca hepimizin açýk çýkarlarý içindir. Çünkü çok açýktýr ki;

Denizi olup da denizciliði, genci olup da sporlarý yok edilen bir ulusun ana damarlarý kökten kesilmiþ demektir ve yok edilmeye itilenler bizleriz. Biz.. Hepimiz.

Saygilar




FastCounter

 

Hit Counter

  Anadolu Türk Ä°nterneti

 

Güncelleştirme : 24.08.2021 - 15:50